
Najważniejsze zasady zdrowego odżywania.
Wiele osób, które deklarują chęć zdrowego odżywiania, jednocześnie uważają, że jest to ponad ich siły i nie ma w tym nic dziwnego – zdrowe odżywanie często kojarzy się z wyrzeczeniami, rezygnacją z dotychczasowych upodobań kulinarnych i ciągłym liczeniem kalorii. Na początek jednak, zamiast katować się kolejnymi restrykcyjnymi dietami , warto wprowadzić w życie kilka prostych zasad, które kiedy już wejdą w nawyk, stanowią podstawę dobrego samopoczucia.
-
- Poznaj swoje zapotrzebowanie kaloryczne
Nie da się stworzyć odpowiedniego jadłospisu bez wiedzy na temat ilości kalorii, które dziennie należy przyjmować. Nawet jeśli ogólnie przyjmuje się, że dla dorosłego człowieka liczba ta powinna wynosić 2000, tak naprawdę jest to kwestia indywidualna i różni się w zależności od wieku, płci, wykonywanej pracy czy aktywności fizycznej. Przy obliczaniu liczby kalorii, której spożywanie będzie optymalne, warto więc wziąć pod uwagę prowadzony tryb życia i wszystkie czynniki indywidualne, które mogą zwiększać bądź zmniejszać zapotrzebowanie kaloryczne.
-
- Wyeliminuj lub ogranicz cukier
Cukier jest dla organizmu zabójczy – nie podlega to wątpliwości. Oczywiście w małych ilościach nie jest bardzo szkodliwy, jednak w dzisiejszych czasach jest dodawany niemal do wszystkiego i tak naprawdę konsumujemy go znacznie więcej niż nam się wydaje. Dobrym pomysłem na początek jest rezygnacja ze słodzenia kawy lub herbaty i zastąpienie białego cukru stewią albo ksylitolem. Warto także zastanowić się nad przygotowywaniem zdrowych słodyczy w domu – pieczenie tofurnika zamiast tradycyjnego sernika lub zjedzenia domowych sorbetów albo sałatki owocowej zamiast lodów czekoladowych jest dobrym rozwiązaniem dla osób, którym ciężko zrezygnować ze słodyczy na stałe.
-
- Jedz regularnie Choć wydaje się to niemożliwe do zrealizowania, najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków dziennie – odpowiednio skomponowane objętościowo i smakowo sprawiają, że stajemy się głodni
mniej więcej co 3 godziny. Regularne jedzenie jest także świetnym stymulantem dla metabolizmu, który niejako “spodziewa się” o której godzinie zostanie dostarczony pokarm i jest przygotowany na trawienie i czerpanie składników mineralnych z posiłku
- Pij minimum 2 litry wody dziennie
- Jedz regularnie Choć wydaje się to niemożliwe do zrealizowania, najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków dziennie – odpowiednio skomponowane objętościowo i smakowo sprawiają, że stajemy się głodni
Jest to absolutna podstawa, mimo że czasem ciężko wdrożyć ją w życie. Właściwe nawodnienie organizmu stanowi podstawę poprawnego funkcjonowania wszystkich narządów i zachodzenia procesów metabolicznych. Należy pamiętać, że do ilości wypitych napojów nie powinno się wliczać płynów odwadniających, czyli na przykład kawy lub herbaty. Warto także zrezygnować ze słodkich napojów i dosładzanych soków, które co prawda gaszą pragnienie, ale nieraz mogą dostarczać organizmowi aż 6 – 10 łyżeczek czystego cukru.
-
- Spożywaj jak najmniej przetworzoną żywność
Gotowe produkty, pomimo iż szybkie i wygodne w przygotowaniu, zazwyczaj zawierają ogromną ilość soli i konserwantów – wszystko po to, aby jak najdłużej mogły pozostać świeże. Dodatkowo, często (choć nie zawsze) posiadają one gorsze składy niż dania, które przyrządzamy w domu. Podstawą jest czytanie etykiet i wybór produktów mrożonych, a nie garmażeryjnych.